Fluture monarh: caracteristici, habitat, migrație, ciclu de viață

Flutrul monarh ( Danaus plexippus ) este o insectă zburătoare care aparține familiei Nymphalidae. Se caracterizează prin modelele colorate ale aripilor sale, distingând tonurile portocalii și negre.

Din punct de vedere geografic, acestea sunt situate în sudul Canadei, prin Statele Unite și America Centrală, în America de Sud. Este o specie foarte lungă, care poate trăi până la nouă luni, contrar mediei celorlalte fluturi care au un ciclu de viață de 24 de zile.

Ele sunt cunoscute în întreaga lume pentru spectacolul migrațional maiestuos pe care îl oferă. Specia Danaus plexippus participă la un proces de migrare masiv și foarte extins. Acest lucru se întâmplă atunci când temperaturile scad în habitatul lor natural, așa că încearcă să hiberneze în locuri mai calde.

Există două procese de migrație simultană: estul și vestul. În plus față de fluturii monarhilor care migrează spre alte latitudini, populațiile acestei specii nu migrează. Acestea sunt situate în Florida de Sud, în întreaga Mexic, în America Centrală și nordul Americii de Sud.

aposematism

Atât în ​​forma lor larvală, cât și în forma fluture pentru adulți, aceste animale se protejează de pradă prin folosirea culorilor strălucitoare ale aripilor lor. În acest fel, ei îi avertizează pe atacatorii lor despre problemele pe care le-ar avea dacă ar face-o.

Aceste insecte au un gust foarte neplăcut și sunt otrăvitoare. Acest lucru este atribuit prezenței agliconilor de cardenolid în corpurile lor. Această substanță intră în organism atunci când omida mănâncă planta cu lapte, deoarece conține glicozide cardiace, un compus extrem de toxic.

După ce omeniul evoluează într-un fluture, aceste toxine se dispersează în diferite părți ale corpului. În aripile sale se concentrează în proporții mari, deoarece acea parte a corpului este preferată de păsări.

Dacă este atacat, gustul neplăcut poate cauza prădătorului să se îndepărteze, împiedicându-l astfel să mănânce restul corpului.

caracteristici

Lățime și greutate

Cele două aripi extinse pot ajunge între 8, 9 și 10, 2 centimetri. Greutatea sa poate ajunge la 0, 5 grame.

ace

La fel ca insectele obișnuite, fluturele monarhului are șase picioare. Cu toate acestea, deoarece limitele lor anterioare sunt vestigiale, ele folosesc doar extremitățile medii și posterioare. Pentru a se susține, ei își folosesc în principal corpul.

corp

Corpul fluturelui monarh este negru, cu prezența unor pete albe. Mușchii aripilor se găsesc în torace. Această parte a corpului are dimensiuni foarte asemănătoare atât la bărbați, cât și la femei.

vai

Partea superioară a aripilor este o portocalie roșiatică cu pete negre. Marginile și venele sunt negre, cu două serii de vene albe. Fața inferioară este egală cu fața superioară, cu diferența că vârfurile aripilor sunt maro-gălbui, iar petele albe sunt mult mai mari.

Masculii diferă de femele pentru că au pete negre pe aripile lor posterioare, numite stigme. Partea inferioară a aripilor este portocalie deschisă sau cremă ușoară.

Culoarea și forma aripilor variază și în funcție de migrație. La început ele sunt mai alungite și mai roșcate.

Dimorfismul sexual

La această specie există un dimorfism sexual marcat. Bărbații au aripi care sunt mai mari și mai grele decât femelele. Fluturii de monarhii de sex feminin au de obicei aripi mai groase, ceea ce le face mai puțin predispuse la deteriorări în timpul sezonului de migrație.

Relația dintre mărimea aripii și greutatea femelei este mai mică decât bărbații, ceea ce înseamnă că acestea necesită mai puțină energie în timpul zborului. Aripile ariene negre la bărbați sunt puțin mai ușoare și mai subțiri decât la femele.

taxonomie

Animal Kingdom.

Subreino Bilateria.

Infraroșu Protostomie.

Filum Arthropoda.

Subfilm Hexapoda.

Clasa insectelor.

Infraclass Neoptera.

Comandați Lepidoptera.

Papilionoidea superfamilie.

Familia Nymphalidae.

Subfamilia Danainae.

Tribul Danaini.

Genul Danaus

Subgenul Danaus.

Specii Danaus plexippus

Distribuția și habitat

Fluturele monarhului poate locui într-o varietate de regiuni deschise de climă tropicală și temperată. Deoarece în stadiile de adult și de larve depind de diferitele specii de câini de lapte care se hrănesc, pot fi găsite în pajiști, câmpuri, buruieni, șosele și mlaștini.

În sezoanele cu temperaturi scăzute, speciile migratoare hibernează în pădurile de pini, cedri, brazi, stejari, salcii, plopi, mure, lamă și portocale.

În sezonul de reproducere, fluturii monarhici se pot refugia în câmpurile agricole, în pajiști, grădini, pășuni, zone urbane și suburbane. În timpul migrației, habitatele se schimbă, dacă este în toamnă, ele necesită plante care produc nectar.

În cazul migrării în primăvară, acestea vor necesita plante alimentare nectare și larve.

Distribuția geografică

Distribuția geografică a fluturelui monarh este localizată pe o mare parte a Americii. Ele pot fi găsite din partea de sud a Canadei, în America de Sud, prin teritoriile Statelor Unite și Americii Centrale.

În timpul secolului al XIX-lea, au apărut introduceri ale acestei specii, posibil ca produs al transportului uman. Acest lucru a permis fluturelui monarh să fie stabilit în Indonezia, unele insule din Pacific, Insulele Canare, Australia și Spania.

În plus, unele populații izolate au fost raportate la nord de Insulele Britanice. Există trei populații separate, la est de Munții Stâncoși, la vest de aceeași formare montană și ultimul, non-migrator, în statele din Florida și Georgia.

Grupurile de populație rezidente ar putea face mici mișcări migratorii locale. În Manitoba, Canada, acestea sunt situate la sud-vest de această provincie canadiană până la marginea de nord.

În timpul iernii, D. plexippus se găsește în Mexic, Coasta Golfului și California, de-a lungul coastei Golfului. Restul anului este în Arizona și Florida, unde condițiile de mediu sunt necesare pentru dezvoltarea sa.

migrațiune

Fluturii florei migrează din două motive fundamentale, ambele fiind legate direct de variațiile climatice ale habitatului lor natural. În primul rând, această specie nu are adaptările corporale necesare pentru a trăi la temperaturi scăzute.

Adăugat la aceasta, iarnă previne creșterea plantelor gazdă a omizi, a milkweed. Din această cauză, în toamnă această specie migrează spre vest și spre sud, scăpând din vremea de iarnă. Animalul este în căutarea unui mediu umed, proaspăt și protejat de vânturi puternice, care îi permite să hiberneze.

În general, această perioadă începe în luna octombrie, dar ar putea fi mai devreme, dacă temperatura începe să scadă mai devreme.

Acele specimene care locuiesc în partea de est a Statelor Unite, ar putea migra în Mexic, hibernând în frunze oyamel. Cei care se află în statele occidentale vor hiberna în apropierea Pacific Grove, din California, situată în copacii de eucalipt.

În primăvară, la mijlocul lunii martie, fluturii își vor începe călătoria spre nord, unde va începe o nouă generație. În aceste regiuni veți găsi noi plante de muls pentru omizi, iar adulții vor găsi zone cu mai puțină concurență pentru acele flori bogate în nectar.

Cum migrează?

Abilitatea de a zbura în zonele de hibernare are un caracter genetic, orientarea fiind legată de busola solare. Aceasta este asociată cu o structură a creierului fluturelui monarh.

De asemenea, utilizează câmpul magnetic al pământului. Aceste forțe geomagnetice pot servi drept ghid, deoarece aceste animale se apropie de destinația finală.

Aceste insecte sunt pliante puternice. Cu toate acestea, ei profită de vânturile favorabile și de coloanele termice și ascendente de aer. În acest fel, ei câștigă altitudine și apoi planifică fără a-și petrece energia în fluturarea aripilor lor.

Ciclul de viață

-eggs

Ouăle sunt produsul de împerechere între bărbat și femeie. Acestea sunt depuse de femela la fundul unei frunze tinere de lapte.

Ouăle sunt verde deschis sau cremă, forma lor poate fi conică sau ovală. Dimensiunea sa este de aproximativ 1, 2 × 0, 9 mm. Acestea cântăresc mai puțin de 0, 5 mg și au mai multe crestături longitudinale.

Ca vârstă de fluturi monarh, ouăle lor sunt mai mici. Dezvoltarea ovulului durează între 3 și 8 zile, prin incubație sub formă de larve sau omizi.

-Larvas

Dezvoltarea larvei este împărțită în cinci etape de creștere. Odată ce fiecare dintre ele este terminat, apare o schimbare. Fiecare omidă care sa mutat este mai mare decât cea anterioară, deoarece mănâncă și stochează energie sub formă de nutrienți și grăsimi. Aceasta va fi utilizată în etapa pupa.

Prima stare larvară

Prima omidă care iese din ou este translucidă și verde pal. Nu are tentacule sau benzi de colorare.

Ei mănâncă învelișul rămas al ouălor, pe lângă faptul că încep să mănânce părți mici ale frunzei de lapte. Procedând astfel, se mișcă circular, împiedicând astfel fluxul de latex care ar putea să-l prindă.

A doua stare larvară

În această etapă, larva dezvoltă un model de benzi transversale de culori albe, negre și galbene. Acesta nu mai este translucid, deoarece este acoperit de ciuperci scurte. În corpul său începe să crească tentacule negre, o pereche se la nivelul toracelui și o altă pereche în zona abdominală .

Al treilea stat larvar

În această a treia stare, omida are benzi diferite, iar tentaculele din spate se prelungesc. Terminalele toracelui sunt diferențiate în două, o pereche de dimensiuni mai mici în apropierea capului și două perechi mai mari în spatele celor anterioare. În acest moment, larva începe să mănânce tot pe marginea frunzei.

Starea larvală a patra

Larva dezvoltă un model de bandă diferit. În frunza laptelui de lapte, omida dezvoltă pete albe, aproape de partea din spate a animalului.

A 5-a stare larvară

Modelul de benzi este mult mai complet în această etapă larvară, deoarece include pete albe pe vârfuri. Are două extremități mici, foarte aproape de cap. În această ultimă fază, ombilicul culminează în creștere, măsurând între 5 și 8 mm lățime și 25-45 mm lungime.

Larva poate mesteca petiolul frunzelor de lapte, oprind latexul. Înainte de a deveni un pupa, larvele ar trebui să consume lapte de lapte pentru a-și mări masa.

Spre sfarsitul acestei faze, omida nu mai mananca si cauta un loc de pupatie. În acest moment, aderă puternic la o suprafață orizontală, folosind un tampon de mătase.

Apoi este legat cu picioarele posterioare, atârnând în acest fel cu capul în jos. Mai târziu devine o crizal.

-Crisálida

Crizalul este opac și verde albastru, cu puncte mici în tonuri de aur. La temperaturile tipice vara, s-ar putea matura intre 8 si 15 zile. Cuticula devine translucidă, făcând aripile negre ale animalului vizibile.

În acest stadiu, omida rotește tamponul de mătase, apoi închide cu capul în jos, asemănându-se cu un "J". Mai târziu își aruncă pielea, fiind înfășurată într-un exoschelet articulat.

-Adulto

Un fluture monarhic adulte apare după ce a petrecut aproximativ două săptămâni ca o crizal. Odată ce a plecat, închideți-o cu susul în jos, astfel încât aripile sale să se usuce. Apoi, lichide diferite sunt pompate la aripi, care se extind și devin rigide.

Fluturașul monarhului își poate extinde și retrage aripile, permițându-le să zboare. Dieta dvs. include deja o mare varietate de plante nectare.

reproducere

Adulții sunt maturi sexuali patru sau cinci zile după atingerea vârstei adulte. Bărbații și femelele se pot împerechea de mai multe ori. Dacă acestea sunt în hibernare, împerecherea are loc în timpul primăverii, înainte de a fi dispersate.

Această specie are un cortege special. Mai întâi apare o fază aeriene, în care bărbatul urmărește îndeaproape femela în căldură. La sfârșitul acestui "dans" îl împinge și îl aruncă cu greu pe pământ.

Acolo are loc copulația, în care bărbatul își transferă spermatoforul fluturelui monarhic feminin. Împreună cu sperma, spermatoforul furnizează nutrienți, care ajută femelele în poziția ouălor.

Dezvoltarea ouălor și stadiul larvelor depinde de temperatura mediului înconjurător, care durează aproximativ două săptămâni. La sfârșitul acestei etape, omida intră într-o fază de înjunghiere, apărută între 9 și 15 zile mai târziu ca un fluture adult.

hrănire

Alimentele variază în fiecare etapă a ciclului de viață al animalului. Ca omizi, ele se hrănesc aproape exclusiv pe lapte de lapte. Din această plantă își mănâncă frunzele, florile și, uneori, și păstăile de sămânță.

Dacă vreuna dintre părți este tăiată sau tăiată, se secretă o substanță toxică. Atunci când omizile își consumă frunzele, asimilează aceste substanțe, depunându-le pe piele. Acest lucru le face să devină toxice, servind drept protecție împotriva prădătorilor lor.

Principala hrană pentru fluturii monarhilor adulți este nectarul de flori. Acest lucru le oferă nutrienții necesari pentru călătoriile lor lungi de migrație și pentru reproducerea lor.

Plantele sale preferate includ specimenele plantelor Asteraceae, printre care Asters ( Aster spp .), Fleabane ( Erigeron spp.), Blazingstars ( Liatris spp .) Și Floarea soarelui ( Helianthus spp.). Cu toate acestea, aceste animale nu sunt selective, orice floare care poseda nectar ar putea fi ideala pentru a se hrani cu ea.

Ca parte a transformărilor care au loc în faza crizelor, fluturii dezvoltă o structură proboscis, o anexă cu o formă tubulară și alungită. Acesta este introdus în floare pentru a-și suge nectarul.